III Edició del programa ‘Units pel nostre parlar’
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia convida les entitats culturals i socials del municipi a sumar-se a la que serà la tercera edició del programa ‘Units pel nostre parlar’
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la Regidoria de Cultura i Normalització Lingüística, treballa ja en la tercera edició del programa ‘Units pel nostre parlar’ i anima les entitats i associacions del municipi que presentin les seues propostes. En aquesta tercera convocatòria es manté l’objectiu de «fomentar l’ús del català i donar a conèixer la cultura i les tradicions pròpies d’Eivissa d’una manera divertida i participativa», ha dit la regidora de Cultura i Normalització Lingüística, Cristina Ribas. Com en les anteriors ocasions, des de l’Ajuntament es busca la complicitat dels col·lectius del municipi per enriquir una programació que també ha de ser una eina d’acollida per a les persones nouvingudes a Sant Josep.
Ribas ha recordat que ‘Units pel nostre parlar’ sorgeix de la iniciativa del departament municipal de Normalització, en la qual també ha col·laborat enguany la Direcció General de Política Lingüística del Govern, a més de les entitats veïnals del municipi, nou en l’edició que tot just ha acabat.
Tot el contingut de la que ha estat la segona edició d’aquesta setmana ludicolingüística s’ha publicat a un nou espai virtual, dins del web totsacasa.santjosep.org, el portal creat des de l’Ajuntament per a les distintes activitats que es van realitzant de manera virtual per causa de la pandèmia. Així, al web Tots a casa es poden veure els reportatges creats per les associacions i entitats que han participat en l’edició de 2020 o reviure algunes de les activitats en els vídeos de resum del que ha estat una edició anòmala per la situació de pandèmia.
Molts dels projectes culturals sorgits de la col·laboració entre el consistori i les associacions del municipi es varen haver d’adaptar a les circumstàncies de cada moment. Així, algunes propostes es realitzaren de manera telemàtica i les que s’han pogut fer ha estat amb limitacions. El racó destinat a recordar-les és un espai per a veure «en família, per a compartir records i per aprofundir en el coneixement del patrimoni lingüístic, cultural, històric i natural de Sant Josep i de la seua gent, una experiència que segur que agradarà molt als internautes», ha dit Cristina Ribas.
‘Units pel nostre parlar’ impulsa la interacció entre diferents col·lectius socials i generacions al voltant del patrimoni lingüístic i cultural d’Eivissa, un tresor que hem de preservar entre tots. Aquest espai dedicat a recordar les accions que s’han realitzat en el marc d’‘Units pel nostre parlar’ té vocació de creixement continu i per tant s’hi aniran incorporant diferents materials nous dels projectes ja existents i les noves idees que vagin sorgint.
En aquests moments hi podeu trobar, entre altres projectes, el vídeo ‘Paraules, un tastet de les paraules més nostres’; l’exposició fotogràfica ‘Sant Josep: gent i paisatges’, organitzada per l’Associació de Vesins de sa Raval i l’Ajuntament, que es va poder veure a Can Jeroni; un taller de fer orelletes a l’estil jordier de la colla; un recull de cançoniues tradicionals de Sant Josep amb la lletra per a poder cantar-les, l’exposició ‘Una mirada a les plantes emblemàtiques des Cubells’ i un recull d’entrevistes a persones entre 1930 i 1945 sobre el ball pagès, realitzats amb la col·laboració de l’Associació de Persones Majors de Sant Josep, el Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia i el Cor de Sant Josep, entre altres treballs audiovisuals. També reportatges com el destinat a la presentació i col·loqui de la pel·lícula La mort de Guillem, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Eivissencs. L’última incorporació ha estat el resum audiovisual del Passaparaula Pagès organitzat per Sa Colla des Vedrà de Sant Agustí el passat gener, amb què es va clausurar el programa d’actes, en el qual també ha participat la Direcció General de Política Lingüística del Govern.