El català a través d’un taller de hip-hop als instituts del municipi

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia promou el català a través d’un taller de hip-hop als instituts del municipi, que presentaran divendres a Jesús les seves rimes

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha posat en marxa, a través de les Regidories de Joventut i Normalització Lingüística, un taller de dinamització del català de dos dies de durada entre l’alumnat de Secundària del municipi a través del rap. Durant el dia d’avui, els estudiants dels IES Algarb, Sant Agustí i l’Escola d’Arts treballen la creació dels temes musicals abans de la gran trobada de demà, divendres 28 d’octubre a partir de les 11.30 hores, quan 200 joves es donaran cita al Centre Cultural de Jesús per compartir el resultat de la feina de creació que han estat fent. «Aquesta iniciativa parteix de la reflexió que han fet els mateixos joves sobre la situació del català al municipi i la falta d’accions per promocionar el seu ús normalitzat per part de l’Ajuntament, que és l’administració que tenen més a prop quotidianament, i hem recollit el guant que els mateixos docents ens llençaren per organitzar un festival en el qual l’alumnat serà el protagonista emprant la nostra llengua per expressar la seva creativitat», ha explicat la regidora de Normalització, Cristina Ribas.

Aquesta idea sorgeix arran de la formació que va fer el Centre de Professorat d’Eivissa  anomenada ‘El hip-hop com espai cultural d’aprenentatge i dinamització de la llengua catalana’ per als professors dels IES Algarb i Sant Agustí. En aquesta formació es va fer una diagnosi de la situació de la llengua catalana entre l’alumnat d’ESO d’ambdós instituts. En aquest estudi de la situació es va posar de manifest la manca d’activitats de lleure en llengua catalana que oferia l’Ajuntament. També, la necessitat de lluitar contra els prejudicis lingüístics i culturals i de treballar la llengua catalana d’una manera més competencial i connectada amb les emocions i els interessos dels adolescents.

En aquest sentit, es va donar a conèixer la metodologia de la Cooperativa Versembrant per a la creació de raps, que els participants varen considerar una eina molt útil, amb una molt bona valoració en les implementacions a l’aula que es desenvoluparen durant la formació, segons han explicat des del CPE.

Mentre, el passat 6 de maig, amb el suport de la Regidoria de Normalització Lingüística, es va organitzar un esdeveniment a l’Auditori Caló de s’Oli en el qual es mostrava a l’alumnat de Secundària que havia participat de l’experiència les connexions entre el rap i la glosa tradicional eivissenca amb la col·laboració de Vicent Palermet i Sr. À. Aquest acte va ser un èxit, el que va esperonar els implicats a seguir treballant aquesta iniciativa i participar al programa “Units pel nostre parlar”, la setmana ludolingüística que organitza Sant Josep en la qual s’implica les entitats del municipi en la dinamització de la llengua. Aquesta participació ha consistit en la realització dels tallers que s’estan fent aquest matí als centres educatius, com a activitats emmarcades en el currículum de Secundària, que acaben amb un acte de cloenda que en aquesta ocasió s’ha portat al Centre Cultural de Jesús.

Aquesta fi de festa estarà conduïda i amenitzada pels talleristes de la Cooperativa Versembrant. Amb aquesta festa «esperam passar-ho bé i gaudir d’un bon espectacle en el qual els joves agafen el protagonisme i expressen el que tenguin a dir», ha explicat el regidor de Joventut, Francisco Vives, que confia a poder repetir més edicions d’aquesta experiència.