Analitzam els reptes del català amb Carme Junyent
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia convida a analitzar els reptes del català amb Carme Junyent coincidint amb un acte dels instituts del municipi que connecta el rap amb la glosa.
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia organitza una conferència de la lingüista i investigadora en llengües amenaçades Carme Junyent, que tendrà lloc el proper divendres, 6 de maig a les 19 hores al Centre de Cultura Can Jeroni. El mateix dia, a l’Auditori Caló de s’Oli a les 12.30 hores, tendrà lloc una conversa en torn als gèneres musicals que voltarà sobre la connexió entre el rap i la glosa tradicional eivissenca amb el Sr. À i Vicent Palermet, a la qual estan convidats a participar 200 estudiants de secundària del municipi.
«Aquest divendres coincideixen dos esdeveniments de pes per fomentar l’aprenentatge i dinamitzar l’ús del català a Sant Josep, amb l’anàlisi dels reptes als quals s’enfronta la nostra cultura des de dos enfocaments ben diferenciats», ha explicat la regidora de Cultura, Cristina Ribas.
Carme Junyent (Masquefa, 1955) és professora de Lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, duu a terme la recerca en l’àmbit de les llengües amenaçades, l’antropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya. És la directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i autora d’una àmplia obra sobre la situació de les llengües del món i la diversitat lingüística. El 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seua llarga trajectòria en l’estudi i defensa de la diversitat lingüística i ha estat al centre de la polèmica pel seu posicionament a favor del gènere no marcat o masculí com a inclusiu, una qüestió sobre la que voltarà la seua conferència a Can Jeroni.
Pel que fa a l’acte del matí, sorgeix arran de la formació ‘el hip-hop com a espai cultural d’aprenentatge i dinamització de la llengua catalana’, organitzada pel Centre de Professorat d’Eivissa (CEP) i que s’ha impartit a l’IES Algarb i l’IES Sant Agustí. Al seu decurs, s’ha analitzat la situació de la llengua catalana entre l’alumnat d’ESO del municipi de Sant Josep de sa Talaia. A més, el professorat ha implementat activitats de creació de rap a aules de 1r a 4t d’ESO, amb uns resultats que «han estat excel·lents, tant pel que fa a afavorir actituds lingüístiques positives envers la nostra llengua, com en l’aspecte creatiu i d’expressió de l’alumnat, que ha estat molt motivat», segons expliquen des de la iniciativa.
En aquest context neix la idea de donar a conèixer a aquests joves les connexions entre la glosa tradicional eivissenca i el rap. Amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, es reuniran 200 alumnes d’ESO d’ambdós centres a l’Auditori des Caló de s’Oli per assabentar-se de tot el que tenen en comú aquests dos gèneres. La conversa comptarà amb el glosador Vicent Marí, Palermet i el raper Adrià Rubio ‘Sr. À’, grans coneixedors i intèrprets d’ambdós estils.
La intenció de tots els implicats, CEP, professorat dels instituts i l’Ajuntament, «és donar continuïtat a aquest procés creatiu i d’aprenentatge el curs vinent amb diferents accions, que en aquests moments estam organitzant i coordinant», han explicat.