Can Jeroni ha rebut els guardians de les paraules que custodien el nostre tresor lèxic
Aquest passat diumenge 17 de desembre va finalitzar l’exposició de can Jeroni “Els guardians de les paraules”, un recorregut per la història de les persones que s’han dedicat a recopilar les nostres paraules, a fer-ne diccionaris, estudis i creacions, i a mantenir-ne viva la flama. Una exposició especialment centrada en els “guardians de paraules” josepins.
La mostra començava amb la “lletra de convit” de Mossèn Alcover, vicari general de Mallorca, que l’any 1901 escrigué una carta dirigida a “tots els amics d’aquesta llengua” i els convidà a col·laborar en l’elaboració del Diccionari de la llengua catalana. El seu objectiu era recollir totes les paraules de la llengua i fer un gran diccionari, al més complet i científic possible, que abraçàs tots els territoris de parla catalana. Per assolir el seu ambiciós objectiu buscà corresponsals i col·laboradors a tot arreu on es parla: les nostres illes, Catalunya, València, el Rosselló… i visità Eivissa cinc vegades, on comptà amb valuosos col·laboradors com Vicent Serra i Orvay o Isidor Macabich. Els milers de voluntaris que va trobar varen acabar fent d’aquell diccionari una obra única a Europa, l’empresa lingüística més gran de les llengües romàniques.
D’aquí, l’exposició avançava presentant-nos una part de l’estol de col·laboradors eivissencs que al llarg dels anys han seguit fent d’alguna manera aquella feina (Joan Marí Cardona, Enric Ribes, Isidor Marí…) per acabar mostrant tots els projectes que s’han fet durant aquests darrers quatre anys dins el programa de l’Ajuntament de Sant Josep “Units pel nostre parlar”. A través d’aquest projecte, les associacions del municipi han proposat activitats com concerts, concursos, recitals poètics, documentals, xerrades, tallers, exposicions, etc., amb la finalitat de cuidar la nostra llengua i conservar i promoure paraules tan nostres com estribancos, agalipar, calatrec, xerinola, esborronar, escandaiar, agombolar, melindro, esboldrec,…
L’exposició s’ha emmarcat dins la Setmana Ludolingüística “Units pel nostre parlar”, una campanya impulsada per l’Ajuntament de Sant Josep que enguany ha complit el cinquè aniversari i que cada vegada cobra més força. Des de l’Ajuntament es vol agrair a tota la gent que ha fet feina muntant l’exposició, així com a tots els que han participat en el treball de recerca previ. No ens podem oblidar de les associacions, les protagonistes de la programació de la Setmana Ludolingüística. Entre tots, units pel nostre parlar, esperam poder seguir sent uns bons guardians de les paraules.