Programa de voluntariat lingüístic per acostar el coneixement del català

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia posa en marxa el seu programa de voluntariat lingüístic per acostar el coneixement del català a les persones interessades a millorar la seva integració a l’illa

L’Ajuntament de Sant Josep, a través del Servei de Normalització Lingüística, ha posat en marxa el primer programa de voluntariat lingüístic municipal amb una trobada amb totes les persones que s’han ofert per participar en aquesta iniciativa. A través d’aquesta proposta, es posarà en contacte una persona de parla catalana amb una altra que estigui interessada a practicar conversa en la nostra llengua. La regidora de Normalització Lingüística, Cristina Ribas, «cap idioma sona exactament com s’escriu, i a la majoria ens costa amollar-nos a parlar una llengua que no és la nostra per la por a què ens diran els seus parlants. Amb aquest programa convidam a treure’s aquesta por i animar-se a parlar en català. Aquesta és una possibilitat que crec que pot ser molt interessant per a aquells que ho necessiten com a part del seu aprenentatge de la nostra llengua per obtenir alguna certificació oficial com per a aquells que simplement volen conèixer millor la nostra llengua i cultura pròpies per integrar-se més bé a l’illa on han escollit viure».

Aquesta primera trobada va servir en primer lloc perquè els participants de parla catalana es coneguessin, però també per establir la disponibilitat de cadascú i posar en comú pautes i consells de com ajudar a assolir els objectius d’aprenentatge que es puguin marcar amb les persones amb què faran parella per practicar la conversa.

Amb aquest tret de sortida, el programa es posarà en marxa des dels punts d’autoaprenentatge de català de Sant Jordi i Cala de Bou. Una vegada organitzada cada parella de voluntari i aprenent, aquestes es reuniran per parlar en català fora de l’aula, mentre fan un cafè o passegen, per exemple. A través del Servei de Normalització Lingüístic també es pretén dinamitzar el programa amb altres activitats culturals complementàries, com la possible visita a béns d’interès.

Val a dir que aquesta iniciativa se suma al programa de voluntariat que ja fa alguns anys que posa en marxa l’Institut d’Estudis Eivissencs per tal de fomentar l’ús oral del català entre la nostra població.