Tercera edició de la Setmana Ludolingüística ‘Units pel nostre parlar’

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta la tercera edició de la Setmana Ludolingüística ‘Units pel nostre parlar’ en la qual participen 12 entitats i associacions del municipi.

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat avui la tercera Setmana Ludolingüística ‘Units pel nostre parlar’, que enguany es celebra del 27 d’agost al 5 de setembre, amb un programa carregat d’iniciatives per fomentar l’ús del català i donar a conèixer la cultura i les tradicions pròpies. Aquesta edició també suposa un nou rècord de participació, amb 12 entitats i associacions del municipi implicades en alguna o diverses de les activitats programades, com ha explicat la regidora de Normalització Lingüística, Cristina Ribas, que són tres més que les que s’animaren l’any passat. «Aquesta elevada participació és un motiu d’orgull i una garantia d’èxit per seguir treballant en aquesta direcció», ha dit Ribas, que ha posat en valor el fet que aquestes entitats representen «diferents generacions i col·lectius socials, que comparteixen un afany per protegir i donar a conèixer la nostra cultura».

Ribas ha destacat la feina d’investigació que han fet diverses d’aquestes associacions de Sant Josep per documentar «treballs que s’han abandonat ja o usos i paraules que estan amenaçats de desaparició». També la imaginació que ha demostrat per pensar noves formes de donar a conèixer el patrimoni cultural. Així hi haurà una exposició de brodats, amb la qual s’inaugura el programa, un taller d’astronomia amenitzat amb música, concursos culturals, tallers de llengua i cultura per a persones nouvingudes, un recital de poesia, la projecció de documentals…

Com l’any passat, els continguts s’han adaptat a les restriccions imposades per la pandèmia i a través del web cultura.santjosep.org es podrà estar informat dels esdeveniments programats o seguir els continguts preparats per a aquesta setmana, dels quals es podrà gaudir al Centre de Cultura Can Jeroni i a distintes ubicacions del municipi.

Ribas ha destacat la participació d’entitats que representen distintes zones de Sant Josep però també «diverses generacions del municipi» i, com sempre, es busca la interacció entre col·lectius i grups d’edat per tal de convertir aquesta setmana ludolingüística en una festa per gaudir i descobrir el patrimoni i la cultura propis de les illes, ha declarat Ribas, que ha recordat que ‘Units pel nostre parlar’ sorgeix de la iniciativa del departament de Normalització Lingüística i ha agraït la participació de l’Institut d’Estudis Eivissencs, a més de les entitats del municipi.

Així, les associacions que participen en aquesta edició representen diferents generacions i col·lectius socials, amb propostes que van de la divulgació científica a la descoberta de la pròpia cultura, sempre amb un rerefons lúdic.

Un dels pilars d’aquesta iniciativa és la creació de material audiovisual que impulsi i preservi la cultura i la llengua pròpies d’Eivissa, un llegat històric, lingüístic i cultural que s’està perdent i que quedarà conservat a través d’aquests documents digitals. Entre aquests projectes audiovisuals hi ha un documental sobre un forn d’encritrà as Cubells, un reportatge sobre l’ús de la canya de torrentera a Eivissa, converses sobre oficis antics, converses amb persones majors sobre el ball pagès i la vida tradicional, la documentació de la mudada més antiga peça a peça i un poema de Nadal musicat interpretat per seixanta persones del cor de Sant Josep.

La idea de l’Ajuntament és anar recollint aquest patrimoni immaterial per tal de crear en el futur un arxiu audiovisual. Els documentals i activitats de l’edició passada es poden visualitzar al web tots a casa o al de català.

La setmana comença oficialment amb la inauguració de l’exposició ‘Temps de brodats’ a la sala d’exposicions de Can Jeroni, organitzada per l’Associació de Vesins de sa Raval i l’Ajuntament. Serà aquest divendres, 27 d’agost, a les 20.00 hores.

A partir d’aquí, s’han programat esdeveniments amb tan bona acollida l’any passat com el ‘Passaparaula Pagès’ que organitza sa Colla des Vedrà a ses Escoles Velles de Sant Agustí el proper dijous, 3 de setembre, a les 20.30 hores, a més de novetats com el concurs ‘Què saps d’Eivissa?’ que organitza Ca sa Majora s. XXI a través de les xarxes o la sessió d’astronomia i música preparada per l’Associació de Vesins de Cala Vedella a l’aparcament des Torrassí el proper dimecres, 1 de setembre, a les 21.30 hores.